Beste Pallieters,

In deze nieuwsbrief vind je volgende onderwerpen:

  • Woensdag 17-1-24: Een Hapje en een Drankje om het jaar goed in te zetten.
  • Bericht voor B- en C-klas: Schrijf in voor de Sociabiliteitsproef op zondag 24 maart ’24.
  • Bericht voor onze wedstrijdspelers (gehoorzaamheid).
  • Vrijdag 26 april ’24 Grote Pallieter Familiekwis.
  • Tips & Advies: Hondenwandeling in de vrieskou.
  • Allerlei – “Weetjes”

Woensdagavond 17-1-24:
Een hapje en een drankje om het jaar goed in te zetten.

Beste Pallieters,

In naam van het bestuur en alle 60 vaste medewerkers van Hondenschool Pallieter, wensen we al onze leden en hun familie een gezond 2024 en veel plezier met onze favoriete huisdieren.

Op woensdagavond 17 januari 2024, toosten we samen met alle aanwezige Pallieterleden het nieuwe jaar in, met een gratis drankje naar keuze en een hapje in onze gezellige kantine of buiten rond het houtvuur.

De kans is heel groot dat dit in de sneeuw zal gebeuren. Probeer zeker aanwezig te zijn, maar rij voorzichtig en breng zo veel mogelijk supporters mee…

Bericht voor B- en C-klas:
Schrijf in voor de Sociabiliteitsproef op zondag 24 maart ’24.

Zowel in het voorjaar, als in het najaar organiseert Hondenschool Pallieter een officiële sociabiliteitsproef in samenwerking met de K.K.U.S.H. (Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus). Dit attest hebben alle Pallieters nodig om achteraf het felbegeerde gehoorzaamheidsdiploma/brevet te behalen van de K.K.U.S.H.

Geïnteresseerden moeten zo spoedig mogelijk inschrijven. Er kunnen ook leden van collega-hondenscholen deelnemen maar het spreekt voor zich dat ons secretariaat voorrang geeft aan onze eigen Pallieter-leden. Anderzijds is het aantal plaatsen wel beperkt. Meer info krijg je bij collega Magna of via mail hspallieter@skynet.be

Hou wel rekening met volgende officiële voorwaarden:

Deze zogenaamde “sostest” staat open voor alle honden, die minstens 9 maanden oud zijn, met of zonder stamboom. Het is de bedoeling aan alle geslaagde honden een officieel attest af te leveren. De behaalde resultaten zullen het bewijs zijn van zijn sociaal gedrag tegenover mensen en andere honden. Deze test is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. De honden die slagen voor de test bekomen een attest en een stempel op hun stamboom. Als je je brevet gehoorzaamheid of agility wil behalen is deze test wel verplicht.

Hondenschool Pallieter organiseert 2 keer per jaar een sociabiliteitproef. Deelname aan deze test bedraagt € 12,00. Dit is een vastgelegde prijs door de Koninklijke Kynologisch Unie Sint Hubertus.

De test wordt gekeurd door 2 officiële KKUSH-keurmeesters die elk van een andere sectie moeten deel uitmaken (1B, 1C, 1D, 4B of 4C). Het belangrijkste doel van deze test is te onderzoeken of de hond zich sociaal gedraagt tegenover mensen en dieren en een normaal gedrag vertoont in het verkeer.

Op al deze oefeningen mag de hond noch agressief noch bang zijn. Er wordt rekening gehouden met ras-eigenschappen. Het attest wordt enkel uitgereikt indien de hond geslaagd is voor elke oefening. Er worden geen punten of kwalificaties toegekend. Enkel de beoordeling GESLAAGD of NIET GESLAAGD wordt toegekend. De keurders mogen eventueel een bijkomende oefening inlassen in geval van twijfel. Deze moet gebeuren in de geest van de vorige oefeningen. De hond die niet geslaagd is mag na 4 maanden een tweede test aanvragen. Een hond kan maximum 2 keer deelnemen.

Wil je meer details over de effectieve proeven KLIK DAN HIER
Wil je inschrijven KLIK DAN HIER en kies in het bovenste drop-down menu “24-3-24 Sociabiliteitstest”

Je moet je voor deze proef niet ECHT nerveus maken. Het is onze ervaring dat Pallieterhondjes een bijzonder hoge slaagkans hebben. Daarenboven organiseren we een vrijdagavond vóór de proef een simulatieavond (sociabiliteitsproefles) waarop iedere deelnemer kan aanwezig zijn. Alle oefeningen worden dan nog eens uitgelegd en alle vragen worden beantwoord. Pallieterdeelnemers zullen hierop uitgenodigd worden.

Veel succes!

Bericht voor onze wedstrijdspelers (gehoorzaamheid):

Op verzoek van ons wedstrijdsecretariaat, wordt gevraagd om zo spoedig mogelijk in te schrijven voor onze GROTE WEDSTRIJD GEHOORZAAMHEID op 13 juli 2024.

De inschrijvingen beginnen vlotjes binnen te lopen en het spreekt voor zich dat Magna altijd plaatsen wil vrijhouden voor onze eigen Pallieters.

Vrijdag 26 april ’24:
21ste Grote Pallieter Familiekwis.

Waar:                     Zaal FAMILIA- Aarschotsebaan 105, 2590 Berlaar

Aanvang:               20.00 H STIPT – (Deuren 19.00 H)

Wie:                       Gelegenheidskwissers
Iedereen, leden en niet-leden
Ploegen van min. 4 en max. 6 personen

Inschrijving:          er liggen inschrijvingsformuliertjes in ons
clublokaal of op onze website www.hspallieter.be
uiterlijk 17-4-24 mits betaling van
€ 20,00  per ploeg in ons clublokaal
of via mail: hspallieter@skynet.be

Meer info:              Magna Somers 0470 27 25 61
www.hspallieter.be of hspallieter@skynet.be

Je hoeft helemaal geen “beroepskwisser” te zijn om deel te nemen!
Met toffe prijzen voor alle deelnemers.
De eerste inschrijvers hebben de beste plaatsen.
VOOR DE AFFICHE VAN ONZE PALLIETERKWIS KLIK JE HIER
VOOR EEN INSCHRIJVINGSFORMULIER KLIK JE HIER

OPGEPAST: Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf SNEL in aub.

Tot voor een paar jaar – voor Corona dus – organiseerden we bij Hondenschool Pallieter, ieder jaar een familiekwis. In de beginperiode huurden we de grootste zaal van Den Boomgaard in Broechem en later de grote zaal van cultuurcentrum DE MOL in Lier. We hadden jaarlijks 60 of 70 ploegen, telkens met 6 deelnemers.

Na corona vonden we geen geschikte zaal meer voor zoveel ploegen. DE MOL is op alle vrijdagen bezet en andere “grote” zalen zijn in deze buurt moeilijk of niet te vinden. Daarom hadden we geen andere keuze dan ons evenement te VERKLEINEN.

We hebben nu gekozen voor zaal FAMILIA in Berlaar Heikant waar we tot maximum 50 ploegen kunnen inschrijven.  Wees er dus snel bij . We maken zo spoedig mogelijk inschrijvingsformulieren of je kan nu reeds een kort mailtje sturen naar coördinator en samensteller: Magna Somers op hspallieter@skynet.be.

Dit evenement is NIET ENKEL VOOR PALLIETERLEDEN. IEDEREEN is welkom.

Tips & Advies: Hondenwandeling in de vrieskou.

We kregen een aantal vragen van onze leden over hondenwandelingen bij vrieskou. Volgend 5 nuttige tips vond ik op de website van “beestig.be”:

1. Voorkom onderkoeling: hou je hond droog.

Sommige honden hebben sneller last van de kou dan andere. Om zich warm te houden, helpt het om in beweging te blijven. Je hond na een fikse wandeling achterlaten in een koude auto, is dus geen goed idee.

Heeft je hond een kale buik of een dunne vacht, dan doe je hem een plezier met een extra dekentje of jasje. Dat geldt ook voor honden zonder ondervacht, zoals de boxer en de Yorkshire terrier. Kleine honden en magere types (bijvoorbeeld windhonden) hebben ook sneller last van de kou. Tenslotte moet je een extra oogje in het zeil houden bij oude en zieke honden. Zij kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker regelen. Niet elke hond is meteen fan van zo’n jasje, lees hier hoe je hem eraan kan laten wennen.
Let extra op wanneer je hond zich nat maakt, bijvoorbeeld door te spelen in de sneeuw. Natte honden raken sneller onderkoeld. Wrijf je hond dus goed droog na een braspartij in een sneeuwlandschap!

2. Opletten voor zoutvergiftiging bij honden.

Er wordt duchtig gestrooid op onze wegen wanneer het vriest. Die pekel blijft hangen aan de voetzolen van je hond. Spoel hondenpoten bij thuiskomt overvloedig met water en wrijf ze droog. Zo voorkom je dat je hond het zout oplikt. Voelt je hond zich onwel (braken, diarree, minder alert) in de dagen na een vrieswandeling? Rep je dan meteen naar de dierenarts!

Om dezelfde reden is het belangrijk om je hond niet te laten drinken van smeltwater. Ook daar kan een heleboel zout inzitten. Neem een fles schoon water en een draagbare drinkbak mee, zodat je hond af en toe kan bijtanken tussen het ravotten door. Veel honden eten sneeuw als alternatief voor water. Met mate kan dat geen kwaad, maar als je hond overdrijft krijgt hij achteraf mogelijk krampen en diarree.

3. Bereid hondenpootjes voor op koude en sneeuw

Om te voorkomen dat de pekel hondenpootjes aantast, kan je de voetzolen voor het wandelen insmeren met vaseline. Dat zorgt voor een extra beschermlaagje tussen hondentenen strooizout. Bovendien voorkomt het dat de huid afziet van de kou en kloven vormt.

Honden met van die pluizige, lange haren tussen de tenen,  kunnen flink last hebben van de sneeuw. Er ontstaan ijsbolletjes die het lopen quasi onmogelijk maken. Vooraleer je de sneeuw induikt met je viervoeter, knip of scheer je dus best het overtollige haar weg. Zie je toch zo’n mini-sneeuwbal verschijnen, knijp hem dan stuk tussen je (gehandschoende) vingers. Lostrekken is erg pijnlijk!

 4. Vermijd vijvers (of  hou je hond aan de leiband)1

Een vijver bedekt met een dunne laag ijs is levensgevaarlijk. Enerzijds is ijs spiegelglad, maar het is nog veel gevaarlijker wanneer het ijs wegkraakt onder de poten van je hond. Eruit klauteren is onbegonnen werk, want het gladde ijs geeft onvoldoende grip. Uitputting en onderkoeling liggen op de loer als er niet tijdig professionele hulp arriveert.

Zwemmen in koud water is ook geen supergoed idee, al kan het ene ras er beter tegen dan het andere. Het beste is om het denkwerk in de plaats van je hand te doen: hij is immers niet in staat in te schatten dat hij afkoelt door het water (zie tip 1). Kleine honden hou je sowieso best uit koud water en grote honden mogen er nooit langer dan 1O minuten in. Neem handdoeken mee om je hond meteen droog te wrijven, zodat hij weer kan opwarmen.

5. Hou het veilig: maak je hond (en jezelf) zichtbaar in het donker

Wie voor of na z’n merk met de hond gaat wandelen, moet dat ’s winters vaak in het donker doen. Maak jezelf zichtbaar voor andere weggebruikers met een fluohesje voor jezelf én voor je hond. Er bestaan ook lichtgevende halsbanden en reflecterende leibanden. Of je kan een fietslampje-met-batterijen bevestigen aan het tuigje van je hond – zorg er dan wel voor dat het niet begint te bengelen of in de weg hangt.

Allerlei – “Weetjes”

  • HOU ZEKER ZONDAG 9 JUNI ’24 VRIJ. Hondenschool Pallieter bestaat 25 jaar en die dag zijn er tal van festiviteiten (Demo’s, een wandel-zoektocht,, lekker eten en drinken en nog veel meer… ) De details volgen nog…
  • Het WIFI-paswoord op Pallieter is:   hspallieter (kleine letters alles aan mekaar)
  • We herinneren jullie ook graag aan de “loopsheid-procedure” op Pallieter. Loopse teefjes zijn nooit toegelaten op de terreinen, in en rond het clublokaal. Na het laatste bloedverlies, nog één extra week thuishouden.
  • We vragen nogmaals aan alle cursisten om minimum 10 minuten VOOR de les, aanwezig zijn. Laatkomers zijn bijzonder storend voor hondjes die wél tijdig in de les staan.
  • De parkeerplaatsen dwars aan ons clublokaal, zijn in principe voorbehouden voor vaste medewerkers. Daar zijn ook 2 parkeerplaatsen voor personen met een beperking.
  • Cursisten plaatsen hun wagen bij voorkeur langs de terreinen. Parkeer dicht bij mekaar en sluit goed aan. Op zondag barst onze parking soms uit haar voegen. Je kan ook steeds langs de andere kant parkeren ter hoogte van de tuinen van de buren. Laat daar zeker de doorgang daar vrij aub.
  • Veel Pallieters doen vóór de les een wandeling rond de terreinen. Da’s een prima idee. Hou steeds je hond aan de leiband zodat je de lessen niet stoort. Het spreekt voor zich dat “balletjes” gooien naast de terreinen tijdens de les, geen goed idee is.
  • Ons toogpersoneel zoekt nog steeds naar toffe collega’s. Iemand kandidaat om toe te treden tot ons tof team? Meld je aan in ons clublokaal.

We zijn in januari van 2021 begonnen met deze nieuwsbrieven. Je kan ALLE vorige nieuwsbrieven nog eens teruglezen op onze website of door HIER TE KLIKKEN

uitschrijven